fbpx

La pedagogia Waldorf contempla 4 temperaments principals alhora d’observar els infants i d’acompanyar-los al llarg de les seves etapes maduratives. Aquestes distincions ens permeten entendre’ls i acceptar-los tal com són, per així acompanyar-los en el desplegament de tot el seu potencial, sempre des del respecte.

Tots nosaltres posseïm aspectes de cadascun d’ells en més o menys mesura. Es dónen tot tipus de combinacions, però sempre amb predominància d’algun. Al mateix temps, tots presenten les seves fortaleses i les seves debilitats. Conèixer-les ens permetrà ser més tolerants amb nosaltres mateixos i amb els altres, empatitzar i treballar per relacionar-nos amb més harmonia amb el nostre entorn.

Temperament Sanguini

En la seva vessant positiva es caracteritzen per ser persones espontànies, optimistes, alegres i vitals. També càlides, confiades, molt sociables i extrovertides.

Com a debilitats, es pot dir que són impulsives i disperses. Al mostrar interés per moltes coses diferents a la vegada, tendeixen a ser desorganitzades i els costen les tasques que requereixen constància i voluntat. Prenen les decisions més des de l’emoció i no tant des de la raó.

L’infant sanguini necessita que se l’acompanyi per aprendre a frenar la seva impulsivitat i a orientar la seva voluntat de forma centrada cap a aquelles coses que realment el motiven.

Temperament Colèric

Són molt bons líders. Ambiciosos, apassionats, decidits, bons planificadors i resolutius. Mostren autoconfiança. Tenen molta iniciativa i quan prenen una decisió la porten a terme fins al final. No es solen rendir, i els obstacles els serveixen d’estímul per aconseguir els seus objectius.

En la seva vessant negativa, poden ser persones molt explosives, tot i que són capaces de controlar els seus impulsos si s’ho proposen. Poden ser agressives i dominants, inflexibles i impacients. Els falta empatia, tacte i tolerància.

L’infant colèric necessita un referent clar en el qual poder enmirallar-se. Realitzar tasques físiques on canalitzar la seva energia l’ajudarà a trobar-se més equilibrat.

Temperament Melancòlic

Són persones considerades, prudents, previsores i independents. S’organitzen bé i solen ser autodisciplinades, amb moltes dots artístiques.

També es caracterizen per ser reservades, sensibles i empàtiques. Tot el que pasa els deixa empremta, i els fets que els dolen els recorden durant molt de temps. Solen ser pessimistes i amb tendència a obsesionar-se. També perfeccionistes.

A l’infant melancòlic li va molt bé treballar la seva consciència corporal i la respiració. Necessita una aproximació molt delicada i que se li faciliti la presa d’iniciatives pròpies.

Temperament Flemàtic

Es coneixen per ser persones tranquil·les, diplomàtiques i pacificadores. Molt racionals, curioses i bones observadores.

Són sensibles, tot i que no tant com els melancòlics. Al contrari dels sanguinis, poden desenvolupar feines repetitives. Els costen els canvis i tenen tendència a l’apatia. Es centren en el seu benestar, donant poca importància al que pasa al món exterior. També es poden mostrar tímides, tossudes, indecises i poc disciplinades.

L’infant flemàtic necessita que de tant en tant se l’inciti a sortir de la seva introversió, sempre acompanyant-lo a través d’estímuls positius.

 

Aquests grans grups ens poden ajudar a orientar-nos dins el món de la gran complexitat humana.